В сезона на репичките



Според мен на репичките в България сме отредили много скучна съдба. Ако не е за едната зелена салата, сигурно няма и да ги поглеждаме. 


Истината обаче е, че те, както повечето кореноплодни зеленчуци са също толкова вкусни и сготвени. Освен това- спрете да изхвърляте листата им! Те имат прекрасен пиперлив вкус и са силно питателни и полезни. 

В тази проста рецепта използва целите репички (листа и всичко) и хубавото е, че тя е безкрайно адаптивна- в зависимост от това, какви зеленчуци имате наоколо. Може би нарязани на кубчета чушки, моркови или праз, например, вместо граха.

Паста с цели репички

Съставки:
1 супена лъжица зехтин
2 супени лъжици масло
1 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
2 скилидки чесън, нарязани на кубчета
1 връзка репички с прясно изглеждащи листа (все още прикрепени)
1 чаша пресен или замразен грах
1 пакет спагети, фетучини, лингуини или други тестени изделия
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Гарнитура/украса (по избор):
Връзка цели репички, с техните листа, измити и почистени и разделени на половина по дължина
Олио, зехтин, или мазнина по избор
Лют червен пипер (люспи)
Прясно настърган пармезан или сирене по ваш избор

Инструкции:
Нарежете първата връзка репички на парченца и грубо листата им. Заделете  ги.




Сложете  в подходяща тенджера подсолена вода да заври. Когато започне да ври, добавете пастата и варете до ал денте.


В същото време, сложете маслото и зехтина в тиган или уок, последвани от лука. Сотирайте лука за една-две минути, след това добавете чесъна и парченцата репички. (Да не се добавят разцепените репичките с листата все още). 

Сотирайте лук-чесън-ряпа сместа в продължение на няколко минути, докато репичките омекнат. Разбъркайте вътре и грахчето и нарязаните листа от репички за още минута, две.


 Добавете изцедената паста, както и около една супена лъжица от водата, в която е вряла,  в тигана със сотираните зеленчуци. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте всичко и запазете тигана на топло докато приготвите гарнитурата(украсата).


За нея нагрейте олиото на висока температура в тиган с тежко дъно, като чугунен тиган. Добавете разцепените цели репички и ги изпържете за около 2 минути, след това внимателно ги обърнете и изпържете за още 2 минути от другата страна, докато репичките са златисто кафяви и хрупкави. 


Техните листа ще бъдат изключително чупливи- това е, което искате. С решетъчна лъжица внимателно се прехвърлят върху чиния с кухненска хартия, за да попие мазнината.

Изсипете спагетите в блюдото за поднасяне, и закрепете бързо изпържените репички на върха. 
Сервирайте лютия пипер и настърганото сирене в отделни съдинки, така че всеки човек да може да си поръси по негов или неин вкус.
Добър апетит!

Коментари

Популярни публикации