ПРОЛЕТНО МЕНЮ



Пролетта е такъв сезон, че с настъпването й, в синхрон с новия зараждащ се живот, естествените промени, които наблюдаваме навсякъде, събуждат в нас желанието също да се обновим и пречистим. Майка Природа, както винаги, се е погрижила точно сега навсякъде около нас да изобилства най-подходящата пречистваща и укрепваща храна за изтощения ни от дългата зима организъм. 

Глухарче, коприва, лапад, киселец, магданоз, джоджен. Първите диви ядливи листенца, с дълбоко скрити в прогизналата след зимата почва корени, дръзват да пробият на повърхността, въпреки мразовитите утрини и да споделят с нас от целебните си сили.
 Благодарна съм, че тези природни детоксикиращи имуностимуланти растат буквално на всяка крачка тук и в нашето семейство не пропускаме да използваме избухването на “зелениите”, за да се “заредим със зелено” за през цялата година. Може би всички вие също ежедневно подминавате по пътя си цели туфи с лапад и огромни количества избояла коприва. Аз, разбира се, не бих ви препоръчала да си наберете от бордюрчето край спирката, или от тези пред блока, но ако нямате възможност да излезете в дивата Природа и да си набавите чисти, свежи зелении винаги през сезона можете да ги закупите от “Фермерски пазари” и “Хранкооп”. 
От тях, “натюр”, или в компанията на различни намиращи ни се в шкафа и хладилника продукти и сезонни зеленчуци, могат да се приготвят както чудесни сурови напитки и салати  - за да утолят бързо жадните ни за виталност клетки, така и много рецепти за готвени ястия- било то класически, вариации на такива, свалени от нета, преразказани от приятели (с променлива доза импровизации) или напълно измислени от нас рецепти, продиктувани ни от наличности и настроения или просто вдъхновени свише.

Ето и моето тазседмично кулинарно осенение, вдъхновено от всичките ни приятели, надарени с дарбата да даряват . Благодарим ви <3 

(в кошницата: коприва, лапад, киселец, тиквички, магданоз, джоджен, пресен лук, пресен чесън, маруля, репички; фермерски яйца, сирене и кисело мляко)

Кускус с коприва, лапад и киселец

Необходими продукти:
500 гр. марокански кускус (не макароненото изделие!)
50 гр. масло
2 с.л. зехтин
1 голям морков
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1/2 лъжица куркума
500 гр. коприва 
една връзка лапад 
една връзка киселец
1 л. зеленчуков бульон или вода
сокът от един лимон 
1/2 връзка магданоз
По желание- няколко чери доматчета, разрязани на половинки

Начин на приготвяне:
В дълбок съд се изсипва кускусът и към него на малки парченца се прибавя маслото, което се втрива с ръце, докато се овлажни целият кускус. 

Оставя се настрана. В тиган се нагорещява зехтинът и в него се запържват нарязаните на ситно морков, зелен лук и зелен чесън, заедно с куркумата за около 5 минути, като честичко се разбъркват.  


Прибавят се почистените, измити и нарязани зелении, които само се разбъркват и се дръпват от котлона. 












Прибавя се сол и черен пипер на вкус и се изсипва при кускуса. 


Отделно, до завиране се сгорещява бульонът/ водата/ и се излива в съда при кускуса. 


Всичко се разбърква набързо и се захлупва плътно с капак. Оставя се така за 15-20 минути, докато кускусът поеме течността. Когато процесът завърши, се отхлупва, прибавят се лимоновият сок, нарязаният на ситно магданоз и доматите и ястието се разбърква внимателно с вилица, за да стане пухкав кускусът. 



Поднася се със зелена или друга салата по избор, или с млечния сос, който ви предлагам по-долу.

Ролца от тиквички с плънка от сирене


необходими продукти:
1кг. средно големи тиквички
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
200 гр. фермерско сирене, извара или крема сирене
50 гр. ядки (орехи, лешници, белени семки)
1/3 връзка копър
сол, черен и червен пипер на вкус 
по желание- 2 червени чушки, печени и белени, или от туршия

начин на приготвяне:
В малък съд се смесват половината зехтин и счуканият, или нарязан на ситно чесън. С тази смес се намазват и от двете им страни нарязаните надлъжно на тънки филийки тиквички, след което се запичат на грил-тиган (страничните им капачета запазих за рецептата за пролетни шницели).  


Сиренето се намачква с вилица и се овкусява със счуканите, предварително запечени на сух тиган ядки, или семки, нарязаният на ситно копър, останалият зехтин, черен и червен пипер, а ако се използва извара, е нужна и сол. (Аз намерих и прибавих и няколко нарязани на ситно чушки от туршия, изостанали в един буркан.)
 Всичко това се разбърква добре. Във всяка тиквичка се поставя по малко от тази плънка и се навива на ролце.



Пролетни шницели с коприва, киселец и магданоз



Необходими продукти:
500 гр. коприва, 1 връзка киселец, 1 връзка магданоз
(Аз добавих и капачетата от тиквичките, които нямаше как да станат на ролца)
2 яйца от пасищно отглеждани кокошки
100 грама фермерско сирене, извара или крема сирене
3 лъжици пълнозърнесто брашно
сол, черен пипер на вкус
4-5 лъжици олио, зехтин или друга мазнина за пържене

Начин на приготвяне:
Почистват се копривата и киселецът. В подходящ съд се заливат с вряща вода и се похлупват плътно за минута, две. 


Отцеждат се и се нарязват наситно. Настъргват се тиквичките.


Нарязва се наситно и магданозът. Към тях се прибавят солта, пиперът, сиренето, брашното и яйцата, разбъркват се, докато стане хомогенна смес. 


В тиган се сгорещява мазнината. Гребва се от сместа и се пуска в нея, като се дооформя и притиска леко с лъжицата, за да се получат плоски шницели. Пържат се до зачервяване. 



Подходящо е да се поднесат със зелена салата или млечен сос (виж рецептата по-долу).


Табуле с елда (гречка)


Необходими продукти:
250 гр. елда
2 връзки магданоз
1 връзка джоджен
1 глава червен лук
2 краставици
2-3 домата
сокът от 2 лимона
1 ябълка
1 лъжица кимион
4 лъжици зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:  
Елдата се сварява в половин литър подсолена вода, след което се изплаква добре със студена вода и се оставя да се отцеди. (Ако използвате сурова зелена елда, преди да я сварите може да я запечете в нагорещен сух тиган за минута-две, за да се подсили вкусът й.) Магданозът, джодженът, лукът, краставиците и доматите се нарязват надребно и се смесват с елдата. Пасират се обелената и нарязана на парченца ябълка заедно с лимоновия сок, зехтина, кимиона, солта и пипера и с получената смес се овкусява Табуле-то. 
Може да се поднесе като салата, гарнитура, или самостоятелно ястие, обилно полято с млечния ни сос, например (следва рецептата). 


Млечен сос с коприва и копър

Необходими продукти:
1 буркан фермерско кисело мляко (500гр)
200 гр. коприва
2 скилитки чесън
2 лъжици зехтин
2 лъжици белен слънчоглед
1/3 връзка копър
сол, черен пипер на вкус
2 лъжици лимонов сок

Начин на приготвяне:
В сух тиган се запичат семките и се оставят настрана. В същия тиган се нагрява зехтинът и за около половин минута в него се запържва наситненият чесън. Веднага след това се прибавя почистената, измита и изцедена коприва и се запържва докато потъмнее и се изпари влагата (около 3 минути).

 Добавят се слънчогледовите семки, солта и пипера и се оставя настрана да изстине. Киселото мляко се разбива добре и към него се прибавят нарязаният на ситно копър, лимоновият сок и запържената, охладена коприва. 

Сосът е подходящ за овкусяване на зелена салата или гарниране на всички ястия от тазседмичното ни меню.
ДА ВИ Е СЛАДКО!



Коментари

Популярни публикации