5ти декември- световен ден на почвата!

Знаете ли, че въглеродът е основният компонент на органичната материя на почвата, който помага за структурата ѝ, за капацитета ѝ да задържа вода и за нейното плодородие? А знаете ли, че агрокултурните практики от последното столетие и конвенционалното земеделие са отговорни за това 50 до 70 процента от съдържания в почвата въглерод да бъде освободен в атмосферата, където оксидирайки се, се превръща във въглероден диоксид- добре познатият ни парников газ, виновен за озоновата дупка, глобалното затопляне, топенето на ледниците, изчезването на видовете... няма да продължавам!
Вместо това, ще ви подскажа някои простички неща, които всеки може да направи, за да помогне на почвата, да задържа повече въглерод и дори да улови още въглероден диоксид от атмосферата, като го фиксира в по-устойчивият му вариант въглерода!
Ясно е, че се обръщам главно към колеги-градинари и фермери, но ако живеете в града също може да бъдете част от промяната, като вместо да пазарувате плодове и зеленчуци от конвенционално земеделие в супермаркетите или от пазара, си направите труда да издирите съвестни фермери, които използват устойчиви практики и тогава освен природата, печеливш ще бъдете и вие със семейството си, защото ще консумирате прясна и чиста храна!
А сега за тези от вас със Зеления палец-основните неща, които можете да направите, за да поддържате въглерода в почвата си, са да сведете до минимум или въобще да престанете да я обработвате ( #no till Bulgaria), да мулчирате, да засаждате повече трайни насаждения и да косите на правилната височина! Както е ясно, дори и само в градинката ни, или в дворчето с тревна площ, можем да променим начина, по който растенията и почвата си взаимодействат, променяйки практиките, на които сме свикнали, а използването на най-добрите от тях в дългосрочен план, може да намали парниковите газове и да помогне на околната среда!

Сега малко нaука:

В процеса на фотосинтезата, растенията улавят въглероден диоксид (CO2) от атмосферата. Те превръщат въглеродния диоксид в прости захари, които после използват за енергия и растеж и в структурни съединения, като фибри и целулоза. Това е първата стъпка от това, което учените наричат ​​​​улавяне и съхраняване на въглерода.
Когато растенията умрат и тяхната биомаса остане в почвата, обитаващите почвата насекоми, червеи и микроорганизми, “изяждайки” я, разграждат захарите и другите съединения. Една част от въглерода се освобождава обратно в атмосферата, като въглероден диоксид от микроорганизмите, а друга част от него остава в почвата. Има и растителна материя, която е по-трудна за разграждане и става част от органичната материя на почвата. Това е естествения процес на улавяне и задържане на въглерода. Растенията улавят въглероден диоксид, познат ни още, като парников газ, и го фиксират в почвата в по-стабилната му форма- въглерода.

Разбира се, процесът работи и в обратната посока. Тези микроорганизми, които ядат захар, отделят същи малко въглероден диоксид в атмосферата – точно както правим хората, когато издишваме!

Ако се замислите за двата току-що описани цикъла на въглеродния диоксид, ще разберете, че целта ни би трябвало да бъде да увеличим растителната маса- подобрявайки условията за растеж на растенията (които на свой ред ще използват повече въглероден диоксид) и да забавим разграждането на растителните остатъци (които ще освободят въглероден диоксид). По този начин повече въглерод бива уловен и задържан в почвата.

Обратно към лесните практики, които помагат за това:
Използвайте суха трева (от косачката), като мулч за вашата градина и разкопавайте (обръщайте) само там, където планирате да засадите вашите зеленчуци! Тези две неща помагат да се съхрани въглерода в почвата на градината ви – и резултатът ще бъде вкусни зеленчуци и по-малък въглероден отпечатък.

Ето и още начини за оптимизиране растежа на растенията в двора ви, които помагат за задържането на повече въглерод в земята:
-Оставете тревата в двора ви да порасне малко повече от обикновеното, преди да я окосите. Това насърчава повече растеж и на корените под земята. По-дългите листа на тревата, също означават повече листна площ - и това означава, че повече въглероден диоксид се улавя от въздуха. Първо, може да оставите тревата да стане малко по-висока през пролетта, преди да я окосите. След това оставете окосената вече трева да позасъхне един ден, преди да я съберете с греблото, и накрая я използвайте, като мулч в зеленчуковата си градина!
-Засадете многогодишни растения! Растенията, които живеят по-дълго, натрупват биомаса - която е направена от въглерод (дървесните стъбла или стволове и техните обширни корени).

-Покрийте почвата си - или с растения, или с мулч. Голата почва е склонна към ерозия и не насърчава най-добрия растеж на растенията. Мулчът запазва влагата и доставя хранителни вещества на почвата.


-Мотика и лопата?
Използвайте правилно градинските си инструменти. Сведете нуждата от мотика и лопата само до тогава, когато имате уплътняване на почвата (което се избягва, чрез мулчирането) или твърде много плевели за издърпване на ръка. За съжаление класическата обработката, увеличава количеството въглерод, освободен от почвата.

Какво можете да направите, за да забавите освобождаването на въглероден диоксид обратно в атмосферата? Разграждането на растителните остатъци в почвата е добър и естествен процес, който освобождава хранителни вещества за използване от други организми и растения. Но може да се управлява по начини, които забавят количеството въглероден диоксид, което също се отделя. Количеството освободен въглероден диоксид е свързано с количествата кислород, азот и фосфор в почвата. Когато обработвате почвата, за да контролирате плевелите, вие също така вкарвате кислород по-дълбоко в почвата.
-Намалете или изобщо спрете напълно обработките във вашата градина! Обработките- оране, обръщане, култивиране може и да помогат за контрол на плевелите (за кратко време), но също така може да ускоряват разграждането на органичната материя и помагат за отделянето на твърде много въглероден диоксид. В допълнение, почвените организми често отделят повече въглероден диоксид, когато към почвата се добави твърде много тор – така че не забравяйте да тествате дали почвата ви наистина се нуждае от повече хранителни вещества, преди да добавите тор. Ще спестите пари и ще помогнете на околната среда, като добавите само толкова тор, от колкото се нуждае вашата градина.

мулч от листна шума

мулчирани с вълна зеленчуци


Вместо обработките на почвата изберете алтернативен начин, за култивиране на градината си-използвайки мулч за контрол на плевелите и запазване на влагата. Мулчирането намалява контакта между органичния материал и почвата, така че на организмите ще е необходимо повече време, за да го разградят. Мулчът ще се разложи и хранителните му вещества ще бъдат освободени в почвата, но това се случва по-бавно и увеличавайки органичната материя в почвата. Ако мулчът се оставя на място от година на година, почвата ще бъде запазена и снабдена с хранителни вещества и този дългосрочен план ще запази въглерода в градината или цветната леха. Източници на мулч могат да бъдат трева, листа, компостирани градински отпадъци или слама. Освен това опадалите листа, са прекрасен мулч, който съдържа в себе си въглерода, който са погълнали, и ето го наготово във вашия двор.

Може на пръв поглед да не изглежда, че един единствен човек с двора или градината си, може да окаже някакво голямо влияние на това да се намали въглеродния диоксид в атмосферата.

Но всички заедно, дори с описаните по-горе малки стъпки, които подпомагат растежа на растенията и бавно връщат растителните остатъци обратно в почвата, можем да превърнем въглеродния диоксид в по-стабилни форми на въглерод.
Има неща, които можем да направим, има неща, които водят до промяна!

Кредит: личен архив и SSSA







Коментари

Популярни публикации