ЛИСТНАТА ГОРЧИЦА (СИНАП)

Откакто изнасям салати и зелении на пазара, ми направи впечатление, че към ЛИСТНАТА ГОРЧИЦА, този невероятно полезен, пикантно-пиперлив, хрупкав зеленчук, известен също като листен синап, българският купувач, за съжаление, все още се отнася с известно недоверие. За това реших да му направя едно заслужено представяне, тъй като това е наистина един от най-питателните листни зеленчуци (зелении) и освен суров в салати или зелени шейкове и смутита, с него можете да си приготвите изключително вкусни, полезни и най-вече блиц-бързи ястия.
Но първо малко факти:
Листната-горчица принадлежи към семейство Brassica- Кръстоцветни, което включва също и зеле, броколи, брюкселско зеле, ряпа и др. Научно наименование: Brassica juncea.
Нейните прекрасни зелени или червеникави листа всъщност притежават повече витамини А, К, каротини и флавоноидни антиоксиданти, отколкото повечето от типичните плодове и зеленчуци.
Растението синап, е родно на субхималайските равнини на индийския субконтинент, където е често отглеждано за листата и маслените семена от древни времена. Горчицата е растение на прохладата и дава отлична реколта през студените месеци. Нейната нежна, хрупкава листна маса, както при спанака и други зелении, е хранилище на много фитонутриенти, които имат редица свойства за подпомагане на здравето и профилактика на различни заболявания.
Листната горчица е с много ниско съдържание на калории (27 калории на 100 грама сурови листа) и мазнини. Въпреки това, тъмнозелените ѝ листа имат големи количества фитонутриенти, витамини и минерали. Освен това, тя съдържа и голямо количество фибри, които помагат да се контролира нивото на холестерола, като предпазват усвояването му в червата. Фибрите в храната подпомагат перисталтиката и по този начин защитават от хемороиди, запек, както и от ракови заболявания на дебелото черво.Зелениите са отлични източници на витамин-К. 100 g пресни листа носят около 257.5 µg или около 215% от дневната потребност от витамин К-1 (филоквинон). Установено е, че витамин-К има потенциална роля в изграждането на костна маса чрез стимулиране на остеобластната активност в костта. Той също има установена роля при пациентите на болестта на Алцхаймер чрез ограничаване на невроналното увреждане в мозъка им.Горчиците са богат източник на антиоксиданти като флавоноиди, индоли, сулфорафан, каротини, лутеин и зеаксантин. Индолите, предимно дииндолил-метан (DIM) и сулфорафан имат доказани ползи срещу рак на простатата, гърдата, дебелото черво и яйчниците, поради затрудняването на растежа на ракови клетки, имайки цитотоксичен ефект върху тях.Пресните листа са също скромен източник на групата от витамини от комплекс B, като фолиева киселина, пиридоксин, тиамин, рибофлавин и др. 100 g пресни листа осигуряват около 12 µg (около 3% за деня) от фолиева киселина. Този водоразтворим витамин има важна роля в синтеза на ДНК и клетъчното делене.
Листата от горчица са отлични източници и на витамин-С. 100g от пресните листа осигуряват 70 µg или около 117% от нужното количество за дена. Витамин-С (аскорбинова киселина) е мощен естествен антиоксидант, който предлага защита срещу увреждане на свободните радикали и грипоподобни вирусни инфекции.

Горчичните листа също са невероятни източници на витамин А (осигуряват 3024 IU или 101% на 100 g). Витамин-А е съществено хранително вещество, необходимо за поддържане на здрава лигавица и кожа. Консумацията на плодове и зеленчуци богати на флавоноиди, спомага за предпазване от рак на белия дроб и устната кухина.
Пресните горчичени зелении са отличен източник на няколко основни минерали като калций, желязо, магнезий, калий, цинк, селен и манган.
Известно е, че редовната консумация на горчица в диетата предотвратява артрит, остеопороза, желязодефицитна анемия и се счита, че предлага защита от сърдечносъдови заболявания, астма и рак на дебелото черво и простата.
Надявам се, вече да сте убедени, че си струва да включите листната горчица в менюто си, затова сега ще ви дам и една супер бърза и вкусна рецепта за приготвянето ѝ, която можете съвсем свободно да променяте според вкуса си, а в интернет можете да намерите и много други (търсете “Mustard greens recipes”).
Ще ви издам и още една тайна- по този начин могат да се приготвят всички зелении, които предлагаме от GrownWithLove:
Кейл, манголд, листа от цвекло, от ряпа или романеско- винаги гарантирано вкусен резултат, а и заради минималната топлинна обработка, не губите толкова от слъпоценните хранителни вещества.
Листна горчица, сортове “Horned”, “Osaka purple” и “Dragon’s tongue” ще намерите в изобилие в пикантния ни салатен микс, както и на връзки през пролетта и есенно-зимния сезон.

Коментари

Популярни публикации