Сотирана листна горчица (синап)

Тази рецепта използва ЛИСТНА ГОРЧИЦА, този невероятно полезен, пикантно-пиперлив, хрупкав зеленчук, известен също като листен синап,  но по същия начин могат да се приготвят всички зелении, които предлагаме в градина GrownWithLove:
кейл, манголд, бок чой, листа от цвекло, от ряпа или романеско

- винаги гарантирано вкусен резултат, а и заради минималната топлинна обработка, не губите толкова от скъпоценните хранителни вещества.

Нужни са ви по една връзка горчичени листа (около дузина на брой) на порция.

Ако листата са по-големи от разперена педя (приблизително 20 см без дръжките) е необходимо, когато ги нарежете да отделите нарязаните дръжки от листата, защото те са една идея по-груби и съответно изискват малко по-продължително готвене.

Ако пък нямате проблем да останат по-хрупкави, зачеркнете тази стъпка и ги сложете зедно.




-В лъжица, две мазнина запържвате до златно нарязани на дребно глава лук и 5-6 скилидки чесън, може да добавите и наситнен корен от джинджифил, ако искате задушените зелении да добият по- азиатски вкус. Аз импровизирах и още повече, добавяйки и няколко пресни гъби, намерени в гората.
Прибавяте нарязаните на дребно дръжки, които сте отделили от листата.
Когато всичко добие леко карамелен цвят, прибавяте и нарязаните на ситно листа.


Разбърквате енергично, а когато листата се оцветят в ярък зелен цвят и са омекнали- (около 2-3 минути,) прибавяте и един ситно нарязан пресен домат, а в нашия случай консерва от чери домати, и разбърквате в продължение на още една -две минути.
Подправяте с лимонов сок, 
поръсвате със сол и черен пипер на вкус и воала- чудесна зелена гарнитура за избран от вас протеин, или като прибавка към паста, ориз, елда, а защо не и като самостоятелно ястие. 

Коментари

Популярни публикации